Hoppa till sidans innehåll

Om karate


Karate (den tomma handens väg)

Karate är en kampsport inom de sk. Budo-arterna. Attacker och försvar utförs med maximal styrka och snabbhet, där fullständig självkontroll eftersträvas. 

Karate har sina rötter i 300-talets Indien och spreds till Kina. Karate betydde då på kinesiska "kinesisk hand", vilket i japanskan senare kom att betyda " tom hand ".
På 1300-talet hade kamparten nått den japanska ön Okinawa där den utvecklades.
I träningen ingår olika slag, blockeringar, svep, sparkar och kast som utförs mot en eller flera motståndare.

Ett träningspass har normalt tre olika moment: uppvärmningsgymnastik och uppmjukningsövningar, teknikträning och slutligen styrke- och konditionsträning.
Vissa ser karate som en konst, andra enbart som motion och självförsvar. 

Tävlingsverksamheten inom karate är stor, från barn- och ungdomstävlingar till högsta internationella elit för både damer och herrar. Man kan tävla i kata (form) och i kumite (kamp).

Karate har som idrott ca 20 500 utövare i Sverige och ca 100 miljoner runt om i världen. 

Förutom det idrottsliga utövandet anammar de flest karatekas budons filosofi som livsstil, där nyckelord är respekt, ödmjukhet och disciplin vilka ska genomsyra träningen såväl som allt annat du gör i din vardag. Karate är fostrande och en idrott där du kan lära och träna hela livet.

Vi har idag aktiva utövare mellan 4-5 år upp till 85. Karate i sin ursprungliga form uppstod som ett träningssätt för att stärka de försvagade och vår grund är än idag självförsvar. Vårt träningsspråk är japanska och kvinnor/män tränar tillsammans och samma saker. I det fysiska utövandet av karate tränas hela kroppen, genom övningar i styrka, smidighet, koordination, balans samt inlärning av självförsvarstekniker. 

 

självförsvar

Uppdaterad: 2017-04-20 12:20

Gilla oss på Facebook! 

vaccinera

 

Antidoping

  rig_2_COLOR

 

  

 

 

 

Postadress:
Svenska Karateförbundet
Arenavägen 55,7 tr
121 77 Johanneshov

Kontakt:
Tel: +46859760490, +46859760493
E-post: This is a mailto link