De blir Skogssports tränare 2018

20 FEB 2018 13:46
I årets första nummer av Skogssport skriver förbundskapten Håkan Carlsson om ledarna bakom världens bästa orienteringslandslag. Du kommer snart höra mer om dem.
  • Skapad: 20 FEB 2018 13:46

Sverige har vunnit medaljligan i orienterings-VM de två senaste åren. Nu får Skogssports läsare en unik möjlighet att hänga med bakom kulisserna på världens bästa orienteringslandslag, detta då landslagsorganisationen gemensamt kommer att vara ”Skogssports tränare 2018”.
- Jag är stolt över den kompetens vi byggt i och runt landslaget. Det känns spännande att bjuda Skogssports läsare på en rejäl inblick i vårt arbete, säger landslagschefen Håkan Carlsson.

Träningstipsen är en mycket viktig del i Skogssport. Under 2017 har Kalle Dalin varit Skogssports tränare. Från och med 1 januari är Kalle ny juniorförbundskapten i det svenska landslaget.

2018 kommer det att vara ledarna runt det mycket framgångsrika svenska orienteringslandslaget som kommer att vara Skogssports tränare. Bland skribenterna finns förbundskaptenen Håkan Carlsson och världens genom tiderna bäste manlige orienterare Thierry Gueorgiou; Cecilia Åkesdotter (idrottspsykologi); Lina Nilsson och Filip Larsen (idrottsfysiologi), samt Martin Holth Johannesen (idrottsmedicin).

- Vi har byggt ett mycket starkt team runt landslaget. Det är ledande experter inom de områden som löparna jobbar med för att utvecklas ytterligare som elitorienterare. Det känns spännande att kunna bjuda Skogssports läsare på detta, säger landslagschefen Håkan Carlsson.

Vad kommer ni att skriva om?
- Vi vill skapa en röd tråd i det vi gör både när löparna är på landslagsverksamhet och i sina hemmiljöer och vi tror också det är viktigt att kunskapen som finns i landslagsledningen kommer klubbmiljöer till nytta så att vi tillsammans kan skapa världens bästa landslag över tid.

Skogssports läsekrets innefattar orienterare inom en rad olika nivåer av orienteringskunskaper. Blir årets träningstips enbart inriktade mot elitorienterare?
- Nej, absolut inte. Om vi tar exempelvis ledarskap som jag skriver om på de kommande sidorna är det samma grundtankar där oavsett om du ska använda det inom din klubb eller i vårt fall i ett landslag. Samma sak gäller det som Thierry skriver om orienteringsteknik. Det går verkligen att anpassa till olika nivåer utifrån hur långt du kommit i din orienteringstekniska utveckling. Jag både tror och hoppas att orienterare på alla nivåer kommer att kunna ha stor behållning av våra tips, både individuellt och i klubbarna runt om i landet, säger Carlsson.

Några tydliga skillnader under 2018 jämfört med tidigare år är att det i anslutning till varje träningstips kommer att finnas ett fördjupande reportage i respektive område. Det innebär exempelvis att Skogssport hänger med på ett teknikträningspass med landslaget för att se hur de jobbar med orienteringstekniken. Detta är alltså något av det som kommer att dyka upp under Skogssportsåret.

En annan skillnad jämfört med tidigare är att såväl träningstipsen som de fördjupande träningstipsreportagen i Skogssport i vår digitala tidning (som lanseras i samband med detta nummer av Skogssport) kommer att finnas på såväl svenska som på engelska.

FAKTA: Ämnena Skogssports tränare kommer skriva om
Nummer 1: Ledarskap: ”Att skapa världens bästa landslag”
Nummer 2: Idrottspsykologi – tänk rätt och må bra
Nummer 3: Idrottsfysiologi – fokus på intervallträning