Ultimate

Ultimate är en lagsport som kännetecknas av intensitet och närkamp. Varje lag består av 7 spelare (5 inomhus och beach) och ett fritt antal avbytare.

Ultimate spelas utan specifika domare. Istället har alla på planen ett ansvar för att man spelar enligt reglerna på ett sportsligt sätt. Denna sportslighet kallas för Spirit of the Game, vilket är ett centralt begrepp. Några straff existerar inte, utan efter en påkallning från en spelare fortsätter spelet som det är troligast att det skulle fortsatt om ingen regelöverträdelse skett. Om man inte kan komma överens går discen tillbaka till den som kastade strax innan situationen uppstod, och så börjar spelet om därifrån.

Meningen med spelet är att göra flest poäng (mål). Det anfallande laget ska passa en av sina medspelare, som befinner sig i motståndarlagets målzon (precis som en "touchdown-passning" i amerikansk fotboll). Passningen av discen får ske hur som helst och i vilken riktning man själv vill. Man får inte springa med discen, men man får rotera som i basket.

Om discen går i backen, går den över till andra laget. Planen är uppdelad i tre zoner: en mittzon där det egentliga spelet händer samt två målzoner, en för varje lag.

Den officiella matchdiscen är Ultra-Star 175 gr.

Landslagsläger i Stenungsund 2014

Foto: Andreas Sjöberg