Hoppa till sidans innehåll
Följ denna sida

Följ sidan "Åkarna fulladdade för SM "

Fyll i namn och e-postadress nedan för att följa denna sida. Ett e-postmeddelande kommer då att skickas till dig när något nytt publiceras på sidan.
Printer Zoom in Zoom out

Åkarna fulladdade för SM

2010-12-16 16:49

SM i konståkning startade under torsdagen i Malmö Isstadion, och pågår till söndag. På en pressträff under torsdagen förklarade åkarna att de är laddade till tusen och ska göra allt för att få till två felfria åk. Hur långt det räcker återstår att se.

Viktoria Helgesson, Joshi Helgesson, Linnea Mellgren, Malin Magnusson, Adrian Schultheiss, Alexander Majorov och Marcus Björk, hemmaåkare och stort medaljhopp i juniorklassen, fanns framme på podiet på pressträffen.

Den ende som fattades var Kristoffer Berntsson, som fastnat på tåget i snöyran mellan Göteborg och Malmö. Han kom dock lagom till avslutningen av träffen.

På damsidan får systrarna Helgesson från Tibro KK, Viktoria och lillasyster Joshi, betraktas som heta guldkandidater. Allt annat vore sensation. Någon konkurrens präglar dock inte deras relation.

- Nej, vi är bästa vänner, tränar ihop och stöttar varandra. Och vi gläds åt varandras framgångar, säger Viktoria Helgesson och Joshi nickar instämmande.

Viktoria Helgesson vann SM förra året, före Joshi som tävlade i seniorklassen, fast hon fortfarande var junior. Joshi vill inte prata placeringar i helgen:

- Det handlar om att göra två felfria åk, så får vi se hur långt det räcker, säger 17-åringen från västgötaslätten, som kom fyra i GP-tävlingen i USA i mitten av november – den bästa placeringen av en svensk någonsin på en GP-tävling.
Linnea Mellgren, Enköpings KK, kom fyra på SM förra året. Hon siktar på medalj i helgen.

- Jag var besviken efter förra året. Kanske ville jag för mycket, och att jag spände mig.  Jag behöver verkligen tro på mig själv för att lyckas i helgen, säger Linnea.
På herrsidan är både Adrian Schultheiss, Göteborg KK, som slutade tvåa på SM i Linköping förra året, och Alexander Majorov, Luleå, som slutade trea, taggade till tusen.

- Jag bryr mig inte så mycket om mina konkurrenter. Jag jobbar på det jag kan påverka, min egen åkning. Men självklart är jag här för att vinna. Jag tränar inte för att komma tvåa, förklarar Adrian Schultheiss, som precis brutit med sin tränare, Evgueni Loutkov, efter sju års arbetsrelation.

Alexander Majorov är inte heller här för att komma tvåa, eller trea.

- Jag vet att jag kan vara med och slåss om guldet. Jag har blivit starkare, snabbare och säkrare i min åkning, säger Majorov vars långsiktiga mål är OS i ryska Sotji 2014.

Då måste han dock reda ut sina relationer med de ryska myndigheterna först. Alexander är både rysk och svensk medborgare. Det innebär att han måste ställa in sig för militärtjänstgöring, om han åker till Ryssland.

Men det är några år kvar till OS. Först ska han göra så bra ifrån sig på SM att han blir uttagen till EM i Bern, Schweiz, 26-29 januari, och senare i vår till VM i Tokyo, Japan.

Två nyheter för SM presenterades på pressträffen:

1. Domarna dömer anonymt, det vill säga ingen ser vilken domare som gett vilken poäng.


2. Startordningen: Inför korta programmet på fredagen startar man i rankingordning, med den högst rankade åkaren sist. I den avslutande friåkningen startar åkarna i omvänd ordning utifrån korta programmets placeringar, med den som leder inför friåkningen som sista startande. En nyordning som alla åkarna på pressträffen var positiva till.

 

Foto:Ulf Ryd/Expressen

Uppdaterad: 2013-06-17 10:09
Skribent: Thomas Björn
EM_knapp-biljett_150x226

 
Svenska Konståkningsförbundet
 
 
 
 
EM2015 vit bakgrund
  
  
 

 Jämlik Ishall

 
 Städa Sverige
 
 
 
Konståkningen Vill 2013-2014
Sponsorsnurra 2012
 
 
Kontakta förbundet
 
Svenska Konståkningsförbundet
Idrottens Hus
SE-114 73 STOCKHOLM
 
Besöksadress: Södra Fiskartorpsvägen 15 A-H
 
Tel: +46 (0)8-699 60 00
Fax: +46 (0)8-699 64 29
This is a mailto link
 
Bankgiro: 5892-9472