Hoppa till sidans innehåll
Följ denna sida

Följ sidan "Ordförande minns många höjdpunkter"

Fyll i namn och e-postadress nedan för att följa denna sida. Ett e-postmeddelande kommer då att skickas till dig när något nytt publiceras på sidan.
Printer Zoom in Zoom out
Maria Meyer-Martins
Maria Meyer-Martins

Ordförande minns många höjdpunkter

2012-05-21 14:55

Maria Meyer-Martins, ordförande för Svenska Konståkningsförbundet sedan 2006, ställer inte upp till omval utan tackar för sig. Och hon ser tillbaka på en framgångsrik tid vid rodret.


- Det har varit spännande och roligt. Det som berört mig mest är alla hängivna människor som arbetar ideellt för konståkningen. Det är en enorm positiv kraft vi har i våra föreningar runtom i Sverige, säger hon.

Det var sex år sedan som Maria Meyer-Martins tog över som ordförande. Sedan dess har mycket hänt inom svensk konståkning; svenskar har skrivit historia genom att ta medalj på mästerskap och Grand Prix-tävlingar, och ett nytt stort projekt har startat i form av uppvisningsshowen Stockholm Ice.

Av de sportsliga höjdpunkterna har Meyer Martins svårt att välja bland alla utmärkta åk. Hon nämner Adrian Schultheiss kvadruppel på OS i Vancouver 2010, Viktoria och Joshi Helgessons prestationer under det senaste året, Linnea Mellgrens friåkning under NM i Köpenhamn, Lina Johanssons framgångar i mitten på decenniet, Team Surprises senaste VM-guld på hemmaplan och Alexander Majorovs framträdande med Malena Ernman under Stockholm Ice. Men särskilt minns Maria Meyer Martins tillbaka till
en fullsatt VM-arena i Tokyo där en svensk i färggrann discoskjorta fick hela publiken att stå upp.

- Kristoffer Berntssons åk 2007. Det var fantastiskt och kändes extra speciellt eftersom det var första gången jag var ute och representerade förbundet, säger hon om åket som gav Berntsson en meriterande nionde plats.


Under åren har Maria Meyer Martins jobbat hårt för att få struktur på förbundets arbete. Årliga konferenser med samtliga konståkningsdistrikt har varit ett sätt att få alla att dra åt samma håll.

- Ett annat mål har varit att se till att sporten ska synas mer, vilket har gett resultat. Toppåkarnas placeringar och ett lyckat VM 2008 i Göteborg har naturligtvis hjälpt till, men det inte är hela förklaringen. Bland det första vi gjorde var en kommunikationsplan för förbundet, säger hon.

Förbundet har också anställt informatörer för att bearbeta media. En annan stor förändring var beslutet att ta in Per Adler som generalsekreterare.

- Det var en bra process. Per har alltid haft ett konståkningsintresse, men framför allt kom han in utifrån och gav oss nya perspektiv, säger Maria Meyer Martins. 
Med alla positiva minnen och framgångar var det svårt ta beslutet om ett fortsatt ordförandeskap.

- Jag kommer sakna de andra styrelsekamraterna och de på kansliet som jag haft mycket att göra med. Jag kommer dock inte sakna det dåliga samvetet. Att man kommer hem trött från jobbet och känner att "nu borde jag göra det och det och det". Det är baksidan med att jobba ideellt.
I framtiden tänker Maria Meyer-Martins fortsätta ha kontakt med konståkningen, men inte med den typen av åtaganden hon haft nu.

- Jag vill göra något kreativt och lekfullt. Vi får se vad det blir, säger hon.

Filip Stiller
Uppdaterad: 2013-06-17 10:08
EM_knapp-biljett_150x226

 
Svenska Konståkningsförbundet
 
 
 
 
EM2015 vit bakgrund
  
  
 

 Jämlik Ishall

 
 Städa Sverige
 
 
 
Konståkningen Vill 2013-2014
Sponsorsnurra 2012
 
 
Kontakta förbundet
 
Svenska Konståkningsförbundet
Idrottens Hus
SE-114 73 STOCKHOLM
 
Besöksadress: Södra Fiskartorpsvägen 15 A-H
 
Tel: +46 (0)8-699 60 00
Fax: +46 (0)8-699 64 29
This is a mailto link
 
Bankgiro: 5892-9472