Testsystem

Svenska Konståkningsförbundets testsystem syftar till

• att tidigt utveckla grundläggande skridskoteknik
  • att bygga upp åkarens teknik i lagom takt
  • att kvalitetssäkra åkarnas teknik
  • att klassificera åkarna för tävlingar

Du kan i inlärningssyfte beställa en DVD där Kristoffer Berntsson visar innehållet i samtliga basictester. Denna DVD beställs via vår Webbshop. Pris: 129 kr/st.

AKTUELLA TEST-DOKUMENT

Uppdaterat testsystem gäller från och med 1 juli 2014

Från den 1 oktober 2013 registreras godkända tester dels på testkortet, dels i IndTA av skiljedomaren efter testet. Läs noggrant den framtagna Checklistan som gäller både arrangerande förening och deltagande förening/-ar.

Testsystemet består av två delar, basictest och friåkningstest. Basictesterna syftar till att åkarna ska lära sig grundläggande skridskoteknik, bågar, skär och vändningar. Friåkningstesterna syftar dels till att kvalitetssäkra teknikutvecklingen samt att dela in åkarna kunskapsmässigt för tävlingar. Basic- och fritest testas separat. Första testnivån är grundtest och sedan följer test 1 till 4. I friåkning finns dessutom test 5 och 6.

Vid alla tester behövs två (2) domare, utom vid fritest 5 och 6  som endast kan genomföras vid A-tävlingar. Lägsta licens som domare ska ha beror på testerna som ska genomföras. Observera att domarbeteckningarna ändrats till säsongen 2011/2012. Det är följande som gäller:

Test       Lägsta domarlicens

Grund    2 Regional tävling

Test 1    1 Regional tävling + 1 Nationell tävling

Test 2    1 Regional tävling + 1 Nationell tävling

Test 3    2 Nationell tävling

Test 4    1 Nationell tävling  + 1 Nationell mästerskap

Test 5    Panel bestående av domare med lägst Nationell tävlingslicens i majoritet,
             övriga domare lägst Regional tävlingslicens

Test 6    Panel bestående av domare med lägst Nationell mästerskaps-licens i
             majoritet, övriga domare lägst Nationell tävlingslicens

Information om tidsbegränsning av resttest

Information om möjlighet till nedgradering av fritest

TESTKORT

Testkort beställs via vår Webbshop till ett pris av 10 kr/st. Testkorten säljs numera enbart i 10-pack. Observera att åkaren för att få testa även måste ha en åkarlicens, läs mer här.

TEKNIKMÄRKEN

Efter att samma nivå på Basictester och Friåkningstester uppnåtts, kan Svenska Konståkningsförbundets Teknikmärken beställas. Följande valörer finns:

TEST MÄRKE PRIS
Grund Propaganda (tygmärke)   40 kr
1 Åttan (tygmärke)   40 kr
2 Brons 140 kr
3 Silver 160 kr
4 Trean (tygmärke)   40 kr
5 Guld 170 kr
6 Elit 200 kr

Propagandamärket beställs via vår Webbshop. Övriga teknikmärken beställs via This is a mailto link. Kopia av testkort ska medfölja beställningen fr o m Åttans märke som verifikation på att testerna är uppnådda.

Uppdaterad: 07 JUN 2016 16:54

Svenska Konståkningsförbundet