Hoppa till sidans innehåll
Foto: Åsa Hollman

Ung svensk debutant i drone racing-VM

04 JAN 2020 12:34
Isak Hollman är en 13-årig kille som nyss kommit hem från sitt livs äventyr. Han har deltagit som junior i Sveriges lag i drone racing-VM i Kina. Isak tävlar för en stockholmsförening och fick ett resebidrag till VM från Stockholms Flygsportförbund.
  • Uppdaterad: 04 JAN 2020 12:34

Isak började tävla aktivt i drone racing (precisionsflygning med drönarfarkoster i mycket hög hastighet) under 2018. Han är från Uppsala men tävlar för Stockholms Radioflygklubb som etablerat en fin verksamhet på Barkarby Flygsportcenter. 2018 deltog Isak som nybörjare i en tävling på Barkarby och efter det har det bara gått framåt och uppåt, så att säga.

Den 7 december 2019 reste Isak tillsammans med hela laget från Köpenhamn till Shanghai. Sveriges lag bestod av David Modig, Oscar Nilsson, Noa Koach och Isak Hollman. Väl på plats i Shanghai hade teamledarna Jonas Åberg och Johan Eriksson ordnat med en träningsdag på en go-cartbana i utkanten av jättestaden Shanghai. Flaggor och gates hade fått följa med från Sverige och med hjälp av bildäck och lite plaströr byggdes en bana upp. Några norrmän och en dansk pilot fick också hänga på och träna inför VM. En härlig nordisk gemenskap!

Dagen efter följde en lång spännande bussfärd fem timmar söder ut till tävlingsplatsen. Tävlingsarenan var vackert belägen precis vid havet nära staden Xiangshan, strax söder om hamnstaden Ningbo.  Med det såg vi inte så mycket av just då eftersom det var kväll och mörkt när vi äntligen kom fram till vårt hotell. Efter att vi tillslut lyckats förklara för kineserna att vi var laget från Sverige och inte Schweiz (det fanns nämligen inga hotellrum bokade för Schweiz) fick vi till sist våra hotellrum och stupade i säng.

Första dagen var träningsdag för alla deltagare. Alla lag fick möjlighet att testflyga banan i max 10 minuter (för hela laget) och kontrollera att allt fungerade. Det gällde att utnyttja tiden till max så att alla piloter fick flyga så mycket som möjligt. Alla hjälptes åt och sprang för att hämta drönarna åt piloterna. Hela svenska laget var nöjda med testflygningen och såg fram emot den första tävlingsdagen.

Den första tävlingsdagen inledes med en pampig invigning med tal, traditionell kinesisk dans och flagghissning till Kinas nationalsång. Allt var noggrant repeterat och följde planen in i minsta detalj. Resten av dagen kantades dock av mycket tekniskt strul och väntan. Vad var det som hände Isak?

Ja, tidtagningen fungerade inte som den skulle och videomottagningen var dålig. Det ledde till att det blev mycket förseningar och väntan. Vi fick hålla på långt in på kvällen, berättar Isak:

– Mitt första kval gick inte så bra eftersom jag förlorade bild och inte såg någonting.

Under dag två fungerade tekniken bättre och Isak tyckte att kvalheat nummer två och tre gick betydligt bättre. Trots det räckte inte resultatet till för att Isak skulle ta sig vidare i tävlingen. När han svalt besvikelsen kunde han fokusera på att heja på de andra svenskarna som fortfarande var kvar i tävlingen. David Modig från Stockholm placerade sig bäst av svenskarna med sin 13:e plats. Sammantaget placerade sig Sverige på 6:e plats som lag. Totalt deltog 31 nationer och 121 piloter. Isak placerade sig på plats 86. Första gången i VM!

Hela tävlingseventet avslutades med prisutdelning och en stor bankett på vårt hotell. Sedan var det dags att åka hem igen.

Vad var roligast med att delta i VM, Isak?

– Att få träffa alla andra piloter från hela världen och att få vara tillsammans med de andra i det svenska laget. Vi har kul tillsammans!

Många säger att motståndet var tuffare i år än förra året, stämmer det?

– Det var riktigt tufft motstånd, koreanerna är grymma!

Hur ser nästa år ut, kommer du satsa vidare på Droneracing?

– Jag kommer fortsätta med droneracing och försöka delta på så många tävlingar som möjligt i den svenska cupen. Det skulle också vara kul att delta i tävlingar i till exempel Norge , Finland eller Danmark. Kanske blir jag uttagen till VM även nästa år … och då vill jag åka igen!

Skribent: Åsa Hollman


 

Vaccinera klubben.pngfolkspel-header-13kb.png
Sportlicens


fai

FAI betyder "Fédération Aéronautique Internationale", det franska namnet på det internationella flygsport­förbundet.Svenska Flygsportförbundet är en del av svensk idrott.


 

SISU.png

Vi är med i studieförbundet SISU idrottsutbildarna.


Postadress:
Stockholms FSF
Gustavslundsvägen 137, 5 tr
167 51 Bromma

Besöksadress:
Gustavslundsvägen 137, 5 tr
167 51 Bromma

Kontakt:
Tel: 0706682720
E-post: stockholm@flygsport....

Se all info