Hoppa till sidans innehåll

Bra möte med Botkyrka kommun om flygbackar

05 SEP 2019 12:53
Torsdag 5 september träffade Stockholms Flygsportförbund Botkyrka Kommuns särskilde utredare av kommunens idrottsanläggningar.
  • Uppdaterad: 05 SEP 2019 12:53

Mötet var en uppföljning av den verksamhetsidé vi sänt till kommunen för bevarande och utveckling av flygbackarna i Hamra och Uttran (ligger i Dokumentarkiv).

Sedan OS-planerna avstyrts finns i nuläget inga andra planer för Hamra än att det ska utvecklas för idrott, friluftsliv och rekreation. På lång horisont planeras en trafikled och spårväg att gå nära området med förbättrad trafikförsörjning som resultat. På kort horisont är marken där vi flyger etablerad, dvs. återställd från att vara industrimark, i sitt nuvarande skick och några ytterligare förändringar ska inte ske. Arbetet med återställande är alltså avslutat där, men pågår i andra delar av det gamla grustaget.

Vi föreslår förbättrade parkeringsmöjligheter, och att övre delen av grustaget (startzonen för skärmflyg) omvandlas till grön yta, gärna gräs.

I Uttran finns förslag till ny detaljplan med småhusbebyggelse. Området är stort, och vi hävdade vikten av att delar av marken bevaras för idrott, friluftsliv och rekreation. Inte bara skärmflygare utan många andra, inte minst boende i en ny stadsdel, kan ha glädje av de stora öppna ytorna i det tidigare grustaget.

Vi påtalade behovet av att flygidrott på något sätt ges en status som brukare på de två platserna, som för oss utgör viktiga idrottsplatser. Vi måste synas på kartan för att inte ätas upp av andra intressen, vilka kanske inte ens känner till att vi finns där.

Vi fick direkt besked på mötet om att våra tankar stämmer väl in i hur Botkyrka kommun resonerar i sitt styrdokument om idrott i kommunen. Våra förslag angående flygbackarna kommer att tas upp med ledningen i berörda förvaltningar.

Bra besked alltså. Hamra kan vi lita på kommer att finnas kvar som flygställe och kanske bli bättre. Uttran, där har vi nu fått in foten i kommunens planering av idrottens och friluftslivets behov.

Skribent: Björn Hårdstedt
E-post: This is a mailto link


 

Vaccinera klubben.pngfolkspel-header-13kb.png
Sportlicens


fai

FAI betyder "Fédération Aéronautique Internationale", det franska namnet på det internationella flygsport­förbundet.Svenska Flygsportförbundet är en del av svensk idrott.


 

SISU.png

Vi är med i studieförbundet SISU idrottsutbildarna.


Postadress:
Stockholms FSF
Gustavslundsvägen 137, 5 tr
167 51 Bromma

Besöksadress:
Gustavslundsvägen 137, 5 tr
167 51 Bromma

Kontakt:
Tel: 0706682720
E-post: stockholm@flygsport....

Se all info