Hoppa till sidans innehåll
Skärmflygstart på Barkarby, med hängflyg i bakgrunden.

Fyra flygsportgrenar på ett flygsportfält

17 FEB 2018 18:09
Flygsport i Stockholm har det tufft. Våra arenor är under attack både på marken och i luften. Då är det kul med en "propagandadag" då FYRA flygsportgrenar är igång samtidigt på samma plats.
  • Uppdaterad: 25 FEB 2018 00:07

På Barkarby flygfält finns inget motorflyg längre. Men övriga flygsportgrenar biter sig fast trots att anläggningen är under attack från tre håll.

Västerifrån äter sig Barkarbystaden allt närmare, men kommer att göra halt så att fortsatt flygsport blir möjlig även i framtiden. Från norr påverkar byggarbetsplatsen för Förbifarten, som kommer att göra Barkarbyfältet ännu mer tillgängligt i framtiden men i nuläget ockuperar delar av flygfältet (och kulturreservatet) med enorma högar mellanlagrade schaktmassor. Och UNDERIFRÅN attackerar tunnelbanebygget inom kort, med tunnelpåslag och stenkrossanläggningar.

Mitt i den här röran, på det som en gång var ett välskött vackert sportflygfält, kämpar skärm-, modell- och hängflyg för att med sin närvaro markera att man inte går nånstans utan tänker stanna för alltid. Gräsmattor klipps, startbanor städas från skräp och utbrunna bilvrak, staket repareras.

Och nu har vi fått sällskap av fallskärm också. Inte någon stor operatiion med hopp från flygplan, men väl en hoppare som elitsatsar i tävlingsgrenen accuracy (precisionslandning) och har fått hjälp av skärmflygarna att starta med vinsch.

Fallskärm på Barkarbyfältet

Magnus Falk elitsatsar i accuracy, precisionslandning med fallskärm, och tränar på Barkarbyfältet.

Lördagen 17 februari var alla fyra nämnda flygsportgrenar igång samtidigt. Med radiosamband och kamratliga relationer var det inga problem att ha tre separata startstråk igång parallellt. Dessutom var modellflygklubben igång med tunga tävlingsmaskiner i ett annat hörn av fältet. Rena propagandaflygningen. Extra roligt att både häng och skärm kunde genomföra säker och lyckad utbildningsverksamhet.

På bilden överst startar en skärmflygare på södra stråket samtidigt som en hängflygare gör sig klar för start på norra. Intill skärmflygstarten hänger en fallskärm uppspänd för vinschstart och accuracy-träning. Modellflyg pågår samtidigt till höger utanför bild.

Hängflygkurs på Barkarbyfältet

Startande hängflygelev på norra stråket närmast berghangarerna.

Om något år börjar tunnelbanebygget på allvar, och då blir det mer besvärligt. Men det finns redan en överenskommelse om att mark ska lämnas orörd så flygsportarna ska kunna fortsätta verksamheten även under bygget. Därefter ska ett narurreservat etableras där flygsport får en roll.

Inshallah.

Skribent: Björn Hårdstedt
E-post: Adressen Gömd


 

Vaccinera klubben.pngfolkspel-header-13kb.png
Sportlicens


fai

FAI betyder "Fédération Aéronautique Internationale", det franska namnet på det internationella flygsport­förbundet.Svenska Flygsportförbundet är en del av svensk idrott.


 

SISU.png

Vi är med i studieförbundet SISU idrottsutbildarna.


Postadress:
Stockholms FSF
Gustavslundsvägen 137, 5 tr
167 51 Bromma

Besöksadress:
Gustavslundsvägen 137, 5 tr
167 51 Bromma

Kontakt:
Tel: 0706682720
E-post: stockholm@flygsport....

Se all info