Hoppa till sidans innehåll

Inom flygsport klär vi oss som vi vill

15 FEB 2019 17:56
En debatt om bilder på religiösa symboler har i veckan lett till att ordföranden i Simförbundet känt sig tvingad att avgå. Fråga gällde om idrotten ska visa bilder på unga idrottskvinnor i slöja.
  • Uppdaterad: 15 FEB 2019 17:56

Det har varit höga tonlägen i disussionen om slöja eller inte slöja på Riksidrottsförbundets gengrebilder. En ung tjej i slöja, liggande med något slags sportskyttegevär fick topplocken att lyfta hos några debattörer. Andra var lika upprörda åt andra hållet.

Den som sammanfattat debatten, eller försöken till debatt, bäst är nog Johan Esk i Dagens Nyheter: "Svensk idrott är inte redo för religiös debatt". Som konsekvens av den slutsatsen hamnade Simförbundets ordförande i ett svårt läge efter att ha argumenterat mot Riksidrottsförbundets ordförande Björn Eriksson i direktsändning i SVT:s Aktuellt. Hon valde att avgå ett par dagar senare.

Inom flygsport har vi en värdegrund som ställer sig bakom varje människas beslut att tro på en eller flera gudar, eller ingen alls, och att klä sig "accordingly". Bara man inte trasslar in turbaner, slöjor, böneremsor, korshalsband, radband eller lyckobringande amuletter i flygfarkostens reglage, för det blir så tokigt. Extremt långa naglar brukar t.ex. inte fungera.

Flygsport är närmast fullständigt integrerat. Hos oss skiljer vi inte ens på ålder eller kön när vi leker, tränar och tävlar tillsammans.

Vi står upp för varje människas rätt att välja sin egen väg. Det betyder också att vi motsätter oss varje form av förtryck av pojkar och flickor vars livsdrömmar inte passar in i deras föräldrars föråldrade världsbild och dunkla religiösa dogmer. Men om man väljer att hålla på traditioner av fri vilja, så lägger vi oss inte i.

Slöja är verkligen hett. OK, här har ni slöjor, två stycken för att vara exakt. Två unga kvinnor från Oman som studerar medicin på KI besöker sportfältet i Barkarby för att prova skärmflygning i urban miljö. Slöjorna passar perfekt under hjälmen, och ersätter de slöjliknande "buffar" vi annars brukar erbjuda våra gäster.

Flygningen utföll till belåtenhet, och vi känner inte att vi genom att publicera bilden uppmuntrar till förtryck av någon sort. Heller inte terrorism, men det var faktiskt inte vad Simförbundets ordförande påstod heller. Man kan väl kanske hålla med henne om att just den där bilden med geväret inte var perfekt castad (veckans understatement), om det nu var en positiv känsla som RF:s kommunikationsavdelning ville förmedla. De får gärna använda bilden ovan.

Live and let live, goddammit!

Skribent: Björn Hårdstedt
E-post: This is a mailto link


 

Vaccinera klubben.pngfolkspel-header-13kb.png
Sportlicens


fai

FAI betyder "Fédération Aéronautique Internationale", det franska namnet på det internationella flygsport­förbundet.Svenska Flygsportförbundet är en del av svensk idrott.


 

SISU.png

Vi är med i studieförbundet SISU idrottsutbildarna.


Postadress:
Stockholms FSF
Gustavslundsvägen 137, 5 tr
167 51 Bromma

Besöksadress:
Gustavslundsvägen 137, 5 tr
167 51 Bromma

Kontakt:
Tel: 0706682720
E-post: stockholm@flygsport....

Se all info