Hoppa till sidans innehåll

Ullna Park Flygcenter - nu kan arbetet börja

24 FEB 2018 18:17
Länsstyrelsen har sagt sitt om Ullnatoppen. Det blir ingen höjning till 115 meter. Det innebär att arbetet med att avsluta deponin i backen kan inledas, och den planerade idrottsanläggningen kan börja ta form.
  • Uppdaterad: 25 FEB 2018 00:08

Ullnatoppen är en av Stockholms högsta konstgjorda kullar. Den byggdes med massor från byggen i norra Stockholm, och enligt vissa källor var en av planerna för Ullna och de andra konstgjorda topparna runt Stockholm att rymma startplatser för luftvärnsrobot 68 "Bloodhound" som en del av huvudstadens luftförsvar.

I många år har skärmflygare använt Ullna som hangflygbacke när det blåser från norr. Det har funnits en skidanläggning i backen, och området passar även för downhillcykling.

Täby kommun äger marken, och har stora planer på en frilufts- och idrottsmiljö i området, som komplement till det bostadsområde som växer väster om backen.

Företaget ABT har haft entreprenaden, att bearbeta schaktmassor och lägga deponier på backen. Det har genom åren förekommit planer på inomhusskidbacke och annat storslaget. De senaste åren har tanken varit att höja backen till 115 meter och sedan avsluta deponiverksamheten.

Men Täbys planer har fått problem med en stor markägare i öster. Markägaren, en av de största i Österåkers kommun, har krävt att hela backen ska flyttas, bl.a. för den skuggar hans mark. Lite mer realistiskt har han också krävt att backen inte skulle höjas ytterligare, och att det omedelbart ska presenteras en återställandeplan.

Länsstyrelsen har nu sagt sitt, och beslutat att någon ytterligare höjning av Ullnatoppen inte tillåts. Därmed går arbetet in i ett skede då en återställandeplan måste tas fram, och backen förvandlas från vad som delvis är en skräpig soptipp till en vacker kulle. Utsikten är hänförande, och den dag betongskräp, tegelrester, och spretande armeringsjärn ersatts av gräsklädda kullar, då kan Ullna bli en av storstockholms vackraste platser.

Stockholms Flygsportförbund skrev, främst för skärmflyg och hängflyg, för två år sedan en verksamhetsidé för ett flygcenter på Ullnatoppen. Eftersom deponiarbetet fortfarande pågått, även om det juridiskt varit stoppat i över ett år, har diskussionerna med Täby kommun inte kommit igång på allvar, men när frågan om höjning nu är avgjord är det dags att skrida till verket. Det är Täby Slalomklubb som leder arbetet, där även MTB Täby och Stockholms Flygsportförbund kommer att medverka.

Du hittar presentationen av verksamhetsidén Ullna Park Flygcenter i Dokumentarkiv.

Skribent: Björn Hårdstedt
E-post: Adressen Gömd


 

Vaccinera klubben.pngfolkspel-header-13kb.png
Sportlicens


fai

FAI betyder "Fédération Aéronautique Internationale", det franska namnet på det internationella flygsport­förbundet.Svenska Flygsportförbundet är en del av svensk idrott.


 

SISU.png

Vi är med i studieförbundet SISU idrottsutbildarna.


Postadress:
Stockholms FSF
Gustavslundsvägen 137, 5 tr
167 51 Bromma

Besöksadress:
Gustavslundsvägen 137, 5 tr
167 51 Bromma

Kontakt:
Tel: 0706682720
E-post: stockholm@flygsport....

Se all info