Hoppa till sidans innehåll

Föreningsbesök:              Mälaröarnas modellflygklubb

13 NOV 2020 12:37
Föreningsbesöken fortsätter, denna gång hos Mälaröarnas Modellflygklubb, ett skönt gäng entusiaster med en fin samling olika flygplan med en gemensam nämnare – de flesta drivs med el.
  • Uppdaterad: 13 NOV 2020 12:37

På Färingsö finns Mälaröarnas Modellflygklubb. Modellflygfältet ligger i ett hörn av Skå-Edeby Flygfält, men med "egen ingång" från Färentunavägen. Närmsta grannarna är en motocrossklubb som MMFK har utmärkta relationer med. Man hjälps åt med praktiska saker.

Mälaröarnas Modellflygklubb

MMFK:s vice ordförande Tomas Södergren drar en tryckare med sin Avanti S. Ett skönt visslande följer flygplanet och man får nästan lite turbinkänsla.

Som hyresgäst hos en flygklubb lever MMFK ett förhållandevis tryggt liv, och sedan en tid har man också fått relationen ordnad med formella avtal. Flygfältet ligger i Skå-Edebys trafikzon (ATZ) vilket förenklar med tanke på att man befinner sig inom Bromma CTR. Man har inte tillgång till hela trafikzonens höjd, men 120 meter räcker för de flesta, även om man drömmer om lite mer höjd för en del av de större kärrorna.

När Stockholms Flygsportförbund hälsar på är det onsdag lunch en mulen men fin dag i november. Ett knappt tiotal medlemmar skruvar på flygplan och turas om att flyga. Det susar och viner om motorerna – piloterna i MMFK har mestadels gått över till el.

Grumpy Tigercub

Bengts vackra Grumpy Tigercub med dubbla elmotorer är ett exempel på hur elens intåg förenklat modellflygandet: "Det är enklare med el än att få två kolvmotorer att gå bra tillsammans".

Samtidigt som vi flyger startar fullskaleflygplan på Skå-Edebys startbana, och ibland drabbas man av synvillor, t.ex. när Fredriks vackra Cub kommer susande på låg höjd och man för ett ögonblick duckar för vad man tror är ett fullskaleplan i en tryckare.

Mälaröarnas Modellflygklubb

Man kan missta Fredriks fina Cub för en riktig från Skå-Edeby.

När det är fikadags berättar vi från Stockholms Flygsportförbund varför vi gör de här föreningsbesöken – för att presentera flygsportens organisation och lyssna in vilka styrkor och behov som våra föreningar har. Vi pratar rekrytering. Det är mitt på dagen en vardag och medelåldern är rätt hög. Men det fina med idrottens nya strategi är att man finner ett värde även med äldres idrott och friluftsliv. Vi delade ändå med oss med en del tips och råd hur man kan få liv i ungdomsverksamheten. Att rapportera LOK-stöd (läs tidigare artikel på denna sajt) och utbildning ger dessutom en del klirr i kassan. Vi hittar ett par frågor där vi skulle kunna ge klubben lite support.

Det tävlas inte så mycket i klubben, särskilt inte detta år av naturliga skäl. Det är "bredd"-verksamheten, spontanindrottandet, som är basen i föreningens verksamhet. Överhuvudtaget har de publika evenemangen minskat, även "tvärs över fältet" hos Skå-Edeby och Tekniska Högskolans Flygklubb. De välbesökta 'Veterandagarna' upphörde för några år sedan då arrangörerna kände att arrangemanget blev för stort för att kunna hantera bra.

Om man läser MMFK:s Facebook-sida så får man intrycket av en aktiv förening med mycket verksamhet och många som hjälps åt för att flygfältet ska hållas i trim. Trivseln är stor och medlemmarna gillar varandra.

Och framför allt: man flyger mycket.

Skribent: Björn Hårdstedt
E-post: This is a mailto link


 

Vaccinera klubben.pngfolkspel-header-13kb.png
Sportlicens


fai

FAI betyder "Fédération Aéronautique Internationale", det franska namnet på det internationella flygsport­förbundet.Svenska Flygsportförbundet är en del av svensk idrott.


 

SISU.png

Vi är med i studieförbundet SISU idrottsutbildarna.


Postadress:
Stockholms FSF
Gustavslundsvägen 137, 5 tr
167 51 Bromma

Besöksadress:
Gustavslundsvägen 137, 5 tr
167 51 Bromma

Kontakt:
Tel: 0706682720
E-post: stockholm@flygsport....

Se all info