Hoppa till sidans innehåll
Foto: Johan Gustafsson Uppochned

Om konstflygning


Konstflygning är tävligsformen av så kallad avancerad flygning. Först måste vi gå igenom vad avancerad flygning innebär. Avancerad flyging defineras av att man har en pitchvinkel (nos upp/ner) som är större än 30 grader och/eller en bankningsvinkel (lutning åt sidan) som överstiger 60 grader. Man utsätts för höga G-grafter och flygplanen är ofta godkända för minst +6G till -3G.

För att få utföra avancerad flygning i Sverige måste man ha genomgått en utbilding samt att flygplanet skall vara godkänt för avancerad flygning. Hur du skaffar dig denna utbildning kan du läsa mer om under fliken UTBILDING på vår hemsida.

Avancerad flygning utförs inom en rad olika områden så som militärt, flyguppvisingar, för nöjes skull men framför allt inom sporten konstflygning.

Tävlingsformen konstflygning är en bedömningssport och det är för denna som svenska konstflygförbundet verkar. Den jämförs enklast med konståkning eller simhopp. De tävlande har att utföra ett förutbestämt program med manövrar som domare på marken sedan bedömer efter hur väl de utförs. Man tävlar inom olika klasser där flygplanens prestanda och svårigheterna på manövrarna varierar. I Sverige tävlar ni i tre klasser:

Sportsman - Enklaste klassen för våra nya tävlande

Intermediate - Mer komplicerade manövrar som kräver mer av piloten

Advanced - Högsta klassen som kräver en vass flygmaskin och mycket träning

Utöver dessa klasser finns på det intenationella planet två till. Basic som är väldigt enkel och Unlimited som inte har några begränsningar på flygmaskin över huvud taget och de klart mest komplicerade manövrarna.

En tävling pågår normalt sett under 3-4 dagar och önskvärt är att varje pilot hinner flyga minimum tre flygningar. Tävlingsområdet består av en "box" på marken som är 1000m x1000m och alla manövrar skall utföras inom denna box. Vill du veta mer går du in under fliken TÄVLING & TRÄNING.

Uppdaterad: 19 APR 2018 17:37 Skribent: Patrik Sjöberg

 

 

 

 

 

 

Postadress:
Svenska Konstflygförbundet
Solskiftesvägen 10 C
184 33 Åkersberga

Kontakt:
Tel: [saknas] Information
E-post: This is a mailto link

Se all info