Hoppa till sidans innehåll

Sekvenser


Nedan finns en förklaring för de olika klasserna inom konstflygning. I Sverige tävlar vi från Basic upp till Advanced. De internationella sekvenserna för respektive klass återfinns på OpenAero. För nationella och nordiska tävlingar kan ibland sekvenserna i de lägre klasserna vara ändrade. Se inormation under sekvenser för respektive tävling.

 

IACs regelverk:

 

Basic

Den enklaste tävlingsklassen som tävlas i även på SM. Kan flygas med flygplan utan bränsle- oljesystem för inverterad flygning. Kallas även ibland för Primary class på engelska.

 

Sportsman

Den klass som man normalt sett börjar tävla i som ny. Det kräver viss träning och ett flygplan som är utrustat med bränsle- oljesystem för inverterad flygning.  Lägsta höjd är 1500 fot och du behöver inget eget fritt program utan kan flyga det kända programet ännu en gång.

 

Intermediate

I denna klass börjar rollar på vertikaler samt kvickrollar införas. Kräver en hel del träning och är ett ganska stort steg från de två lägre klasserna.

 

 

 CIVAs regelverk:

 

Advanced

I denna klass krävs det flygplan med vassa prestanda, även om det finns vissa begränsningar, samt mycket träning för att bli bra. Kvickrollar på vertikaler, inverterade spinnar, rollande svängar mm. förekommer. Det är den högsta klassen vi har i Sverige och den som vinner SM i Advanced är den svenska mästaren i konstflygning!

 

Unlimited

Denna klass är precis vad det låter som. Det finns inga begränsningar på flygplanens prestanda eller motorer och här är det riktigt komlicerade manövrar som gäller. Det är givetvis den klass som det är mest prestige i att vinna och den som vinner VM i unlimited är den som blir världsmästare.

 

YAK 52

Denna klass är speciell då det endast är en speciell typ av flygplan som är tillåten att använda nämligen den ryska modellen YAK 52. Det är ett anrikt två-sitsigt skolflygplan som har utbildat många konstflygpiloter genom året och typen finns fortfarande ett stort antal varför man har valt att göra en egen klass. Svårighetsgraden på sekvenserna är någonstans mellan intermediate och advanced. Under VM i Intermediate, som är det första någonsin, kommer detta program att flygas istället för det kända intermediateprogrammet.

Uppdaterad: 24 APR 2018 14:27 Skribent: Svenska Konstflygförbundet

 

 

 

 

 

 

Postadress:
Svenska Konstflygförbundet
Solskiftesvägen 10 C
184 33 Åkersberga

Kontakt:
Tel: [saknas] Information
E-post: This is a mailto link

Se all info