Hoppa till sidans innehåll

Världscupen i friflyg 2009

16 NOV 2009 14:01
Sverige och Norbergs Flygklubb har fått två totalsegrar i Världscupen i friflyg efter att den sista Världscuptävlingen för säsongen flögs i månadsskiftet oktober/november utanför Bern i Schweiz. I klass F1A juniorer tog Oskar Findahl hem totalsegern på 153 poäng. I klass F1A seniorer tog Per Findahl hem totalsegern med 155 poäng. Senior cupen avgjordes i den absolut sista flygningen för säsongen då finalflygningen i Bern blev helt avgörande. Ingen av de jagande om förstaplatsen lyckades dock ta segern från Per.
  • Skapad: 16 NOV 2009 14:01

Oskar Findahl har haft ett helt suveränt år i klass F1A, hans första år i F1A-klassen. Världscupsegern är naturligtvis höjdpunkten under året tillsammans med tredjeplatsen som han tog hem vid Junior EM i Rumänien i augusti. De tre juniorsegrarna som bäddade för Oskars totalseger i Världscupen togs med början i Norge och seger i tävlingen Holiday on ice som flögs på sjön Mjösas is i mars. Sedan kom nästa seger i Stonehenge Cup som flögs på Salisbury Plains i England i maj. Den tredje segern var den största för året då Oskar segrade i tävlingen 7th Memorial Vilima Kmocha i Kroatien, uppvärmningstävlingen innan senior VM i juli. Oskar har även ett mycket starkt fjärderesultat med en andraplats i tävlingen Salonta Cup som flögs i Rumänien strax efter junior EM. Andraplatsen i juniorcupen togs av Anrijs Plumje från Lettland. Anrijs har även han tre segrar under året, men inte alls lika bra bonuspoäng som Oskar, Anrijs slutade på 151 poäng. Tredjeplatsen togs hem av Nikolay Bardarov från Bulgarien. Även han har tre segrar, men helt utan bonuspoäng, vilket gav 150 poäng.

Pers tre segrar som slutligen gav segern i Världscupen togs med början i Litauen i början av maj då Per segrade i tävlingen Estonian Free Flight Cup. Helgen efter Estonian Free Flight Cup segrade Per i England under Stonehenge Cup. Den tredje segern kom sedan i juli då Per tog hem segern i tävlingen Vörös Jenö Memorial som flögs på pusztan utanför staden Tass i Ungern. Under hösten har flera tävlande varit snubblande nära att ta totalsegern från Per, men inte lyckats. Den som kom närmast var tvåan Tomaz Slokar från Slovenien. Tomaz hamnade slutligen på 154 poäng, endast en poäng från segern. Tomaz tredje vinst för året kom under Sisca Cup i Kroatien i september, men vinsten gav inte tillräckligt med bonuspoäng för att han skulle gå förbi Per. Trean Kimmo Kulmakko från Finland hade två segrar med många bonuspoäng, men han lyckades inte, trots ivrigt jagande, ta hem någon tredje seger och slutade på tredjeplatsen med 148 poäng. I Bern var Roland Koglot från Slovenien närmast att ta segern från Per. En riktigt lovande flygning i den sista finalen såg ut att ge maxtid, men modellen tappade tid i slutet av flygningen när den landade på ett tak och Roland slutade på fjärde plats i tävlingen, en vinst var ett måste för att Roland skulle passera Per.

 

Övriga svenska resultat under året i klass F1A:

 

Mikael Holmbom slutade på 23 plats, detta genom en andraplats i Favli cup som flögs i Italien i oktober, en tredjeplats under Jenö Vörös Memorial och en sjundeplats i tävlingen Memorijal Izet Kurtalic som flögs i Bosnien strax innan VM i Kroatien. Mikael avslutade säsongen mycket starkt med andraplatsen i Italien, en riktigt tuff tävling.

Strax efter Mikael slutade Anders Persson på 25 plats. Anders började säsongen -09 lysande med mycket säkert flygande under tävlingarna i USA i februari och under Bear Cup i Finland i mars. Det blev en seger under Bear Cup, en sjundeplats helgen efter under Holiday on ice i Norge och sedan en åttondeplats i juli under Nordic Cup som flögs på Rinkabyfältet i Skåne strax efter Swedish Cup.

Robert Hellgren kom som nummer fyra av svenskarna på 28 plats. Robert fick till två andraplatser under säsongen. Oturligt nog för Robert så kom båda andraplatserna under de svenska tävlingarna Matfors VT i mars och Swedish cup. Robert fick således bara räkna en av dem i slutresultatet. De övriga två resultaten blev för Robert hans sjätteplats under Holiday on ice och en sjätteplats under Baltic Cup i Litauen i början av maj.

Sofia Holmbom slutade på 49 plats efter en mycket fin inledning av säsongen där hon segrade i tävlingen Matfors VT på hemmaplan. De övriga två resultaten blev för Sofias del tolfteplatsen under Jenö Vörös Memorial och tiondeplatsen under Swedish Cup.

Per Johansson slutade på 150 plats efter stabilt flygande under sommartävlingarna i Skåne. Det blev en sjätteplats under Nordic Cup och en tjugoförstaplats under Swedish Cup för Per.

 

 

Klass F1B fick också en mycket spännande avslutning i Schweiz. Bernd Silz, Tyskland, ledde med tre segrar och massor av bonuspoäng, hela 159 poäng totalt. Men på samma poäng låg också Alexander Andriukov, USA, men utan fjärderesultat vilket skiljde de båda åt. Alex var på plats i Schweiz för att försöka peta ner Bernd från förstaplatsen, men Alex tappade tid tidigt under grundomgångarna och Världscupsegern var då i hamn för herr Silz.

 

Svenskarnas placeringar blev följande:

Bror Eimar kom överst med sin 28 plats. Bror tog sina poäng genom en seger under Matfors VT, en tredjeplats under Bear Cup och avslutningsvis en åttondeplats under Swedish Cup.

Håkan Broberg slutade på 94 plats efter en femteplats under Bear Cup och sedan en tiondeplats under Holiday on ice.

Nisse Hollander tog hem 109 platsen genom en åttondeplats under Nordic Cup och en tolfteplats under Swedish Cup.

Michael Dahlin slutade på 118 plats efter tredjeplatsen under Matfors VT.

Thorvald Christensen slutade på 159 plats efter en sjundeplats under Swedish Cup.

 

I juniorernas Världscup i klass F1B tog ganska tidigt Alexandra Warakomska, Polen, ledningen med tre segrar och en hel del bonuspoäng. Hon var svårslagen med alla sin bonuspoäng. Några jagande lyckades också med tre segrar men med färre bonuspoäng. En av de jagande var Oskar Findahl som segrade i fyra tävlingar under året. Det blev seger i Maxmen International, USA, i februari, seger i Stonehenge Cup, seger i Swedish Cup samt seger Vörös Jenö Memorial. Med 150 poäng låg Oskar på tredje plats inför tävlingen i Bern. Här segrade dock Paul Contineau, Frankrike, som med segern också gick upp på 150 poäng samt fyra segrar. Paul och Oskars fjärderesultat var också samma, vilket inte kunde skilja dem åt. Då säger regeln att man räknar antal startande tävlande i de tre bästa resultaten och multiplicerar med den sammanlagda poängen. Här fick Oskar stryk av Paul och blev nerpetad på fjärde plats med minsta möjliga marginal.

 

Klass F1C fick också en spännande avslutning, där förstaplatsen ändrades under den absolut sista flygningen i Schweiz. Innan tävlingen låg två ungrare på första och andra plats, Gabor Zengeller och Laszlo Patocs. De låg båda på 155 poäng, fjärderesultatet skilde dem åt. I Schweiz flög dock Reinhard Truppe från Österrike så inspirerat och bra att han segrade i tävlingen och fick ihop tillräckligt med bonuspoäng för att passera de båda ungrarna, skillnaden här låg i fjärderesultatet eftersom Reinhard också hamnade på 155 poäng.

För svensk del så fick vi med både Tommy Eriksson och kämpen Gurra Ågren på listan. De slutade på placeringarna efter varandra med Tommy på 62 plats efter en andraplats under Swedish Cup och Gurra på 63 plats efter en andraplats i tävlingen Nordic Cup.

  

Kort om Världscupen 2009:

 

Säsongen började i mitten av februari med tävlingar i Lost Hills, Californien, USA. 42 tävlingar har sedan flugits med den avslutande tävlingen för säsongen i Bern, Schweiz. Totalt har det tävlats i 28 länder. Sverige har haft tävlande med på 15 tävlingar som arrangerats av 14 nationer. De nationer som svenskar har deltagit i tävlingar hos är följande: USA, Finland, Norge, Sverige, Danmark, Litauen, Estland, Slovenien, England, Ungern, Bosnien, Kroatien, Rumänien, Italien.

 

En vinst i en Världscuptävling ger 50 poäng, tävlingar med många deltagare ger dessutom bonuspoäng. Placeringar ner till 24:e plats ger Världscuppoäng. De tre bästa resultaten under året räknas ihop till ett slutresultat. Delas resultat mellan flera tävlande skiljer man dem åt med fjärderesultatet.

 

Tidigare segrar i den totala Världscupen för Sverige:

Per Findahl har tidigare totalsegrat fem gånger i klass F1A 1993, 2003, 2004, 2005 och 2008.

Bror Eimar har totalsegrat i klass F1B 1992.

Oskar Findahl har totalsegrat i juniorernas Världscup i klass F1B 2007. 

 

Per Findahl, SWE 15125

Skribent: Robert Hellgren


 

Vaccinera klubben.png

Sportlicens


fai

FAI betyder "Fédération Aéronautique Internationale", det franska namnet på det internationella flygsport­förbundet.Svenska Flygsportförbundet är en del av svensk idrott.


 

SISU.png

Vi är med i studieförbundet SISU idrottsutbildarna.


Postadress:
Sveriges Modellflygförbund
Svenska Flygsportförbundet, Flygets Hus, Gustavslundsvägen 137, 5 tr
167 51 Bromma

Besöksadress:
Svenska Flygsportförbundet, Flygets Hus, Gustavslundsvägen 137, 5 tr
167 51 Bromma

Kontakt:
Tel: +46735072950
E-post: kansli@modellflygfor...

Se all info