Hoppa till sidans innehåll

Pylon


Pylon är en tävlingsform inom radioflyget som riktar sig till de lite mer otåliga modellflygarna. Här går det undan ordentligt! Tävlingsformen går ut på att flyga 10 varv i en triangelformad bana fortast möjligt. Och hur svårt kan det vara då? Prova själv får du se. Blandar du sen in tre kompisar som flyger samtidigt med dig som också vill vara först över mållinjen så blir det lite knepigare. Lägg därtill en klocka så går nog pulsen upp ordentligt. I samtliga pylonklasser står en 6,5ccm glödstiftsmotor för framdrivningen.

I instegsklassen Quickie 500 (Q-500) ligger tonvikten på att ha roligt. Vilka modeller och motorer som får användas styrs hårt av regelverkt. Modellerna i denna klass har ofta en balsakonstruktion i kroppen och plankad foamving. Motorerna som används är standard efter en fastslagen lista. I Q-500 har alla motorer orginalljuddämpare. Detta gör att kostnaderna för modellerna kan hållas mycket låga. Trots det så är farter på mer än 170 km/h inte ovanliga. 

Går man upp ett steg så hamnar man i klassen Superquickie 500 (SQ-500) Här är det lite mera fritt att skruva med motorerna vilket gör att farterna ökar markant, runt 250 km/h är inget ovanligt. Modellerna i SQ-500 är väldigt lika Q-500-modellerna men det är större frihet att använda vassare motorer och kravet på orginalljddämpare är inte lika hårt. 

Den snabbaste klassen inom Pylon är F3D. Här blir modellerna mycket mer avancerade. Balsa/frigolit konstruktionerna har fått ge plats åt kompositmaterial. F3D-modellerna är vackra slimmade maskiner som pinnar på riktigt bra. Det är nästan fritt att välja motor och alla motorer har avstämda pipor. Här är det farter en bit över 320 km/h som gäller! 

Låter detta spännande? Mer information och tävlingskallender hittar du på SPI:s hemsida  Svenska Pylonflygares Intresseförening.

Uppdaterad: 05 FEB 2017 15:41 Skribent: Roland Brebäck


 

Vaccinera klubben.pngfolkspel-header-13kb.png
Sportlicens


fai

FAI betyder "Fédération Aéronautique Internationale", det franska namnet på det internationella flygsport­förbundet.Svenska Flygsportförbundet är en del av svensk idrott.


 

SISU.png

Vi är med i studieförbundet SISU idrottsutbildarna.


Postadress:
Sveriges Modellflygförbund
Propania AB, Box 130
793 23 Leksand

Besöksadress:
Svenska Flygsportförbundet, Gustavslundsvägen 137, 5 tr
167 51 Bromma

Kontakt:
Tel: +46735072950
E-post: kansli@modellflygfor...

Se all info