Hemsidor i Idrottonline stängs ner 2022-12-31. Läs mer
Hoppa till sidans innehåll
Foto: Björn Hårdstedt Instruktörskurs

Äntligen instruktörskurs

09 FEB 2015 13:01
Skärmflygförbundets instruktörsutbildning är igång igen efter ett längre uppehåll. Den inledande teorikursen med sju deltagande aspiranter genomfördes 6–8 februari, och den uppföljande praktiken planeras att slutföras under våren.
  • Skapad: 09 FEB 2015 13:01

På ett sätt kan man säga att instruktörskursen inleddes redan helgen innan. Vi hadde fått veta att Hängflygförbundet på sitt instruktörsseminarium avsåg att använda en endagarskurs i didaktik och kommunikation som utvecklats av SISU Idrottsutblidarna i Skåne. Den här kursen har redan tidigare varit aktuell, och undertecknad riksinstruktör har föreslagits att den skulle kunna användas i skärmflygets instruktörsutbildning. Det verkade som en bra möjlighet att kunna kickstarta den efterlängtade instruktörsutbildningen, och det i ett givande samverkan med andra flygsportare.

I samverkan mellan skärmflyg, hängflyg och Skånes Flygsportförbund genomfördes sålunda SISU-kursen 31 januari, med samtliga instruktörsaspiranter "i röret" inbjudna. Sex av åtta kunde delta, och med på kursen var även Skärmflygförbundets usk-ordförande Pelle Lindstrand, riksinstruktör Björn Hårdstedt och Håkan Polanik som lett de senaste instruktörskurserna.

Kursen överträffade förväntningarna, och efteråt satte vi oss ned för att planera in en instruktörskurs under våren. Främst beroende på Håkans arbetsschema visade det sig att bästa tillfälle under överskådlig tid var redan kommande helg då sju av åtta aspiranter också kunde delta. Några snabba telefonsamtal senare var kursen spikad (tack styrelsen för snabba beslut)

Under processen med denna kurs undersöker vi vägar att göra instruktörsutbildningens organisation mindre sårbar, både med anseende på kompetens och ekonomi. Det här kan ske genom att extern kompetens identifieras och utvärderas, och genom att nya sätt att finansiera utbildningen undersöks. Didaktik-kursen var en fullträff i båda avseenden, och den kanske återkommer på vårt instruktörsemiarium.

Målet är att i fortsättningen i möjligaste mån kunna ordna en instruktörskurs om året. Den pågående kursen känns mycket bra. Aspiranterna är kunniga och motiverade och vi tror det kan bli en ”kanonkull”.

Skribent: Björn Hårdstedt

 

Licensbricka 2023.jpg

 

 

fai

FAI betyder "Fédération Aéro- nautique Internationale", det franska namnet på det internationella flygsport­förbundet, i vilket vi är medlemmar genom Svenska Flygsportförbundet.