Flygförbud över naturområden

27 JAN 2014 23:18
Här om veckan blev det liv i luckan när pressen i södra Sverige gick ut med nyheten med just denna överskrift. På flera skärmflygrelaterade Facebook-grupper gick diskussionsvågorna höga. Men – vad var det egentligen som hade hänt?
  • Skapad: 27 JAN 2014 23:18

Tydligen har Länsstyrelsen i Skåne fått in uppgifter om upprepade överflygningar över naturkänsliga områden. Vilka områden det gäller syns på sista sidan av nedanstående pdf. Tyvärr har man valt vägen att försöka få till strängare regler, istället för att börja med att föra dialog med oss inom de olika flygsportsgrenarn

Det pressen refererar till är att Länsstyrelsen i Skåne har skrivit till Regeringen med en begäran om förbud mot luftfart på en höjd om högst 600 MSL alternativ 300 MSL över de aktuella områdena. Länsstyrelsen kan nämligen inte själva införa denna typ av restriktioner. Men - inte heller regeringen kan i dagsläget ta beslut av det här slaget. Det har de bara rätt att göra i vissa särskilda fall, vilket är över fängelser och för militära ändamål.

OM Näringsdepartementet tar upp frågan kommer den att skickas till Transportstyrelsen, som förhoppningsvis skickar hela ärendet på en remissrunda till berörda parter.

SSFFs styrelse följer ärendet. Det bästa vi som skärmflygkollektiv kan göra är att fortsätta med att följa de regler som redan finns idag. Sen är det också bra om vi redan inom befintliga bestämmelser visar ännu större hänsyn mot känsligt naturliv. I längden tjänar vi på att visa att det inte finns anledning för Näringsdepartementet att ens ta upp Länsstyrelsens begäran.

Här hittar du länk till Länstyrelsen med hela beslutet och kartor

SSFFs styrelse/Anna Hadders

Skribent: Hans-Peter Fallesen

fai

FAI betyder "Fédération Aéro- nautique Internationale", det franska namnet på det internationella flygsport­förbundet, i vilket vi är medlemmar genom Svenska Flygsportförbundet.