Hemsidor i Idrottonline stängs ner 2022-12-31. Läs mer
Hoppa till sidans innehåll

Pågående arbete i styrelsen

01 JUN 2011 23:53
Den 19 juni är det dags för styrelsemöte igen och styrelsen har ett antal ärenden att hantera. En fråga av stor betydelse och som även framkom på pilotmötet var förslaget på översyn av licenssystemet.
  • Uppdaterad: 03 FEB 2017 15:48

Nu har ett utkast  på förenkling tagits fram där man som elev ska kunna ta sig snabbare fram till P2 inom den behörighet som man mest anser sig behöva. Förslaget är ännu under beredning och kommer att skickas ut på remiss till samtliga klubbar och instruktörer.
Även uppdateringen av FoD 9.0 i full gång där det framför allt är PM-delen som ses över. Där ingår frågan om märkning av skärm och rutiner och blanketter tas fram enligt ett förslag där numret hänger ihop med skärmen och alltså inte är ett licensnummer.

USK har haft en del att göra med de olyckor som inträffat under våren, men som tur är har det handlat om frakturer och kompressioner med goda medicinska prognoser. Analyser av olycksorsaker pågår och USK planerar även att skapa en webbsida för olycksrapportering. Även arbete med olika typer av licenshanteringar inklusive licenskonverteringar pågår.
USK kommer även att se över flygning med speegliders som får allt fler utövare men där ett specifikt regelverk ännu saknas. Tills dess betraktar SSFF skärmarna som oklassade och får därför enbart flygas av piloter som minst har licensen P2C2 och över 400 loggade flygtimmar.

Ett lite oväntat problem dök upp i våras då ornitologer påstår att skärmflygare orsakat störningar i samband med falkhäckning, vilket lett till att bon och ägg har övergetts. Det finns dock internationella studier på området skärmflygning och störningar av rovfåglar som visar på att vi inte utgör något större hot, så nu pågår en utredning om hur vi ska hantera samarbetet med både ornitologer och falkar så att vi inte riskerar att få flygförbud på attraktiva flygställen.

Kansliet vill även passa på att meddela att det finns 4 roll-ups och 6 strandflaggor med SSFFs logga på som kan lånas ut till evenemang och utställningar. Boka dem i god tid.

Skribent: Lars M Falkenström

 

Licensbricka 2023.jpg

 

 

fai

FAI betyder "Fédération Aéro- nautique Internationale", det franska namnet på det internationella flygsport­förbundet, i vilket vi är medlemmar genom Svenska Flygsportförbundet.