Hemsidor i Idrottonline stängs ner 2022-12-31. Läs mer
Hoppa till sidans innehåll

Styrelsebeslut om speed gliders och andra små skärmar

19 JUN 2011 23:16
Styrelsen har idag haft ett möte där en lång rad saker avhandlades. Ett protokoll kommer så småningom men redan nu vill vi gå ut med ett par saker. Först:
Piloter med licens P2 Comp2 får flyga oklassade skärmar. 400-timmarskravet försvinner alltså utom när det gäller tävlingar.
  • Skapad: 19 JUN 2011 23:16

Detta innebär i praktiken att de som har P2 comp 2 får flyga även olika typer av små skärmar som idag inte är klassade. Dessutom får de flyga oklassade tävlingsskärmar, utom i tävlingsheat. Ska man flyga dem under tävlingsheat gäller fortfarande 400-timmarskravet. Denna regel är spikad och börjar gälla i och med den nya FoDn går i kraft 1 juli i år.

 

Det här är ett snabbt beslut för att i någon mån lösa förrvirringen som uppstått kring små skärmar som speed gliders och framförallt när det gäller att flyga dem på hang i kraftigare vindar än vad vanliga skärmar klarar.

 

USK-kommittén (utbildning och säkerhet) har dessutom tagit fram ett förslag som tillåter även andra än P2 comp2-piloter att flyga hang med små skärmar. Styrelsen tycker det ser rimlligt ut men vill få in fler synpunkter på det innan man går till beslut och ger USK i uppdrag att skyndsamt ta in feedback på förslaget från ett par piloter som är erfarna inom just det området. Målet är att dessa nya regler också ska börja gälla 1 juli eller så fort som möjligt.

Skribent: Marko Wramén

 

Licensbricka 2023.jpg

 

 

fai

FAI betyder "Fédération Aéro- nautique Internationale", det franska namnet på det internationella flygsport­förbundet, i vilket vi är medlemmar genom Svenska Flygsportförbundet.