Styrelsemöte 11 april

11 APR 2013 21:52
Den nya styrelsen hade sitt första möte via Skype och de stora frågorna rörde termikprognosen som Flygsportförbundet inte längre vill betala för vilket drabbat främst Segelflygförbundet och SSFF. Den andra stora frågan handlade om vi ska tillåta XC-tävlingar med Open class-skärmar i Sverige. Något som få länder tillåter efter ett beslut från CIVL efter två uppmärksammade dödsolyckor för två år sedan.
  • Skapad: 11 APR 2013 21:52

Föga överraskande blev det ingen längre diskussion om tävlingsskärmarnas vara eller icke vara utan styrelsen beslutade att inte tillåta XC-tävlingar med Open class-skärmar i Sverige under 2013. Förbudet gäller enbart SM/SC och Cat2-tävlingar och ligger i linje med hur resten av skärmflygEuropa förhåller sig i frågan.

Termikprognosen räddad

När det gäller kostnaden för termikprognosen som är 20.000kr plus moms och som Flygsportförbundet inte längre vill bekosta, så blev det ett faktum att vi helt plötsligt inte hade tillgång till de kulörta plupparna längre. Samtidigt stod det klart för styrelsen, efter påtryckningar från en hel del piloter, att termikprognosen både är omtyckt och välanvänd - inte minst så här års när termiken precis har brakat igång.

Eftersom Segelflygförbundet valde att köpa tjänsten själva så ställde styrelsen frågan om SSFF kunde vara med och dela på kostnaden, vilket Segel naturligtvis var intresserade av. Men förbundet har redan en tight budget och det uppstod diskussioner om var pengarna skulle tas ifrån och om det är en tjänst som SSFF bör erbjuda sin medlemmar då alla kanske inte har utbyte av termikprognosen. Efter en del utläggningar beslutade sig styrelsen glädjande nog att betala för tjänsten - åtminstone i år.

TK och Info delar kostnaden på 10.000kr plus moms som därmed ryms inom budgetramarna och login och lösen kommer inom kort att läggas ut på förbundets hemsida där man loggar sin flygtid vid licensförnyelsen.

Medlemsrabatt på Windguru Pro?

Samtidigt framkom förslag om att man som medlem även borde kunna få rabatt på Windguru Pro som många PM-piloter använder sig av.  Idag kostar en sådan licens ca 160kr per år, men förhoppningsvis kan SSFF förhandla ner den till under hundra kronor. Om intresset är stort skulle man eventuellt kunna köpa den rabatterade tjänsten i samband med att man förnyar sin licens.

Radiofrekvenser

Styrelsen diskuterade även vilka radiofrekvenser som används av klubbarna och hur vår radiotrafik förhåller sig till de regler som Post och Telestyrelsen har satt upp. Eftersom det i praktiken verkar fungera utan att någon utomstående störs av vår trafik så släppte styrelsen ärendet enligt devisen - don´t fix it if it ain´t broken!

USK gick igenom de incidenter/olyckor som skett den senaste tiden och som även finns omnämnda i kommande Hypoxia. Några gällande disciplinärenden avhandlades också.

Avslutningsvis försökte styrelsen bestämma sig för tidpunkt för arbetsveckan som brukar förläggas till något sydeuropeiskt berg. Det verkar som om det lutar åt att resan blir av i slutet av augusti.

Ordförande Pär Jönsson tackade därefter styrelsen för ett både effektivt och billigt möte.

Skribent: Lars M Falkenström

fai

FAI betyder "Fédération Aéro- nautique Internationale", det franska namnet på det internationella flygsport­förbundet, i vilket vi är medlemmar genom Svenska Flygsportförbundet.