Hoppa till sidans innehåll

Kata


Kata är ett slags förbestämt, pedagogiskt rörelsemönster med offensiva och defensiva tekniker. Denna disciplin har mycket långa anor och tränas i alla klubbar som utövar traditionell karate. Många instruktörer anser att det är just i kata som det går att finna nyckeln till karate. I rörelsemönstren kan man nämligen hitta århundraden av erfarenheter som lagts till varandra.

Rent språkligt betyder ordet "form". Katan i sin helhet är inget man använder sig av i en kamp, men dess enskilda rörelser är hämtade från och används i verkliga situationer. Kataträning är också en mycket god fysisk träning som gör dig smidig och stark.

Katorna har olika namn beroende på vilken typ av kamp som den är tänkt att efterlikna. Ibland har inspirationen kommit från t.ex. kattens eller tranans sätt att försvara sig. I andra fall anger katans namn bara de antal steg som man behöver utföra. Men inte sällan är katans ursprung helt okänt idag.

I Kata på tävling bedöms man bl.a. på timing, rytm, fokusering, balans, hastighet och andning. Viktigt är också att utförandet inte liknar en dans eller teatral uppvisning. Istället skall den uppvisas enligt traditionella värden och principer. Katan skall vara realistisk i självförsvarstekniker och kamptermer samt uppvisa koncentration, uthållighet och kraftpotential. Den måste visa såväl styrka, uthållighet och hastighet som elegans, rytm och balans. Kata på tävling kan utföras både individuellt och i lag.

 

kata

 

neo

 

 

NEDAN: Världsmästarinnan 2012, Rika Usami från Japan, utför katan Chatanyara Kushanku i final.

 

 

 

Uppdaterad: 19 APR 2017 13:53 Skribent: Sarah Wennerström

Gilla oss på Facebook!

  

 Antidoping

Postadress:
Svenska Karateförbundet
Västmannagatan 68
113 25 Stockholm

Kontakt:
Tel: +46859760490, +46859760493
E-post: This is a mailto link