Hoppa till sidans innehåll
Sabina Lääveri är en av våra framgångsrika tidigare RIG-elever och nu medlem i förbundets OS-trupp. Här ses hon ta brons på Premier League. FOTO: WKF

Kombinera Karate och studier!


1-december

 

Vårt Riksidrottsgymnasium (RIG), kallat Karategymnasiet, har funnits sedan 2002 och erbjuder möjligheter till att kombinera gymnasiestudier med en utveckling inom karate som elitidrott för både Kumite och Kata.

Välkommen att söka!


Ansök här >> 


På RIG Karategymnasiet får du tillgång till bra träningsanläggningar, högkvalificerade tränare och tillfälle att utveckla din talang i tävlingskarate på skoltid.
Förutom träning och tävlingserfarenhet som elitidrottare, ges utbildning i träningslära, näringslära, anatomi, idrottsskador, rehabträning, antidoping och idrottspsykologi.
RIG är en del i förbundets officiella Elitidrottsverksamhet och du får också möjlighet att samverka med karatelandslaget.

Träning och tävling enligt Karategymnasiets läroplan sker utifrån WKF´s regelverk och Svenska Karateförbundet kravprofil enligt med OS-perspektiv.

Under din tid som RIG-elev omfattas du av skolans och förbundets plan för sjukvård och idrottsmedcinskt stöd samt av SKFs föreningsförsäkring och RFs Olycksfallsförsäkring för elever vid Elitidrottsgymnasier.

RIG-elever är sponsrade av förbundets samarbetspartner Kaiten som också delar ut stipendium i samband med studenten. Eleverna har efter studietidens slut även möjlighet att bli sponsrade av förbundet med en plats i Sport Campus Sweden i de fall man söker vidare till högre studier.


RIG är förlagt till Fredrika Bremergymnasiet i området Haninge, strax söder om Stockholm stad, med bra förutsättningar för pendling och kommunikation.
Skolan är en erkänd anläggning för elitidrottsutbildningar och flera kända karateprofiler har gått här, som t.ex. Gülsah Akdag, Sadik Sadik, Bleard Amagjekaj, Sabina Lääveri och Lisa Rasmusson. 

Även inom andra idrotter, har man startat sina framgångsrika karriärer här, som t.ex. Sarah Sjöström i simning. Den sunda idrottsmiljön genomsyrar den dagliga verksamheten och det ges också möjligheter till samarbeten och utbyten idrotter emellan.

Läs mer om Fredrika Bremer >>

Läs mer om Haninge >>


Nedan: Lisa Rasmusson, f.d. RIG elev, firar sin EM-medalj. Nu också medlem i förbundets OS-trupp.

 


Uttagning
Karategymnasiet har riksintag från hela landet och här bor du i första hand på internat. Uttagningen görs av Svenska Karateförbundet och Fredrika Bremergymnasiet i samverkan. Du måste ha betyg för att vara behörig till gymnasieskolan. I övrigt grundas uttagningen på att du har förutsättningar och vilja att utvecklas inom ramen för skolan och RIGs läroplan, snarare än den nivå du är på just nu.

Obs! Ansökan görs senast 1/12 året innan den hösttermin du avser börja.


Teamkänsla
För oss är det viktigt att gruppen hjälper och stärker varandra under utbildningsåren. Förutom våra studier reser vi också på läger och tävlingar tillsammans, där vi stöttar varandra i våra satsningar. Varje vår, innan höststart, har vi därför en kick-off för nya och befintliga elever för att ge bästa möjliga start på din elitidrottsutbildning och att du som ny ska känna dig välkommen. Vi genomför också team-stärkande aktiviteter då och då under studietiden. Läs mer om vårt förhållningssätt i våra riktlinjer via länken nedan.

Hur vill vi ha det? Policy för Karategymnasiet >>


Svenska Karateförbundet (SKF) och Karategymnasiet IF
Att vara RIG-elev innebär också att man ges möjlighet till kunskaper i ledarskap och organisationsteori. RIG har ett nära samarbete med SKF. Eleverna kommer ges möjlighet att delta i aktiviteter kopplade till förbundsverksamheten för att öka förståelsen och kunskapen om hur en idrottsorganisation fungerar. Som elev får du också genomgå SKFs licensgivande domarutbildning kostnadsfritt.

Eleverna, tillsammans med ledarna, driver också Karategymnasiet IF, vilket är den förening vi tävlar för när deltagande sker i skolans regi. Att vara delaktig i föreningen ger goda kunskaper för framtida ledarskap inom förening.

Elever väljs också till att sitta med i RIG-rådet, tillsammans med skol- och förbundsledning, för att besluta kring och utveckla Karategymnasiet.


Vad händer om jag inte når elit?
Det är viktigt att förstå att när man söker till RIG så går man in i en satsning att vilja bli elitidrottare, det är den motivation du behöver ha när du söker för att klara av dina studier. Vi vet dock av erfarenhet att alla som går på RIG inte når elit, av en eller annan orsak. Om du gör ditt bästa och det inte räcker hela vägen fram, så är du med de kunskaper du fått oavsett en stor tillgång för svensk karate. Vi har före detta elever som idag är föreningsledare och instruktörer, domare och distriktstränare. Allt detta är viktiga stöttepelare för utvecklingen av svensk karate som helhet och det kommer alltid finnas plats för den som vill fortsätta med karate genom livet. 

Välkommen med din ansökan och lycka till!


 

Hur är det att gå på Karategymnasiet? Eleverna berättar! >>

Läs mer om vad Riksidrottsförbundet säger om elitidrottsgymnasium >>

 

Uppdaterad: 05 FEB 2020 13:06

Gilla oss på Facebook!

  

 Antidoping

Postadress:
Svenska Karateförbundet
Västmannagatan 68
113 25 Stockholm

Kontakt:
Tel: +46859760490, +46859760493
E-post: This is a mailto link