Hoppa till sidans innehåll

Karatelyftet 2022/2023

01 MAR 2022 14:56
Karatelyftet är ett ekonomiskt projektstöd som ges med syfte att skapa förutsättningar föreningen att utveckla er barn- och ungdomsverksamhet 7-25 år i enlighet med Strategi 2025. Det är nu öppet att söka för 2022-23.
 • Skapad: 01 MAR 2022 14:56

Karatelyftet söker ni genom applikationen Idrottsmedel i IdrottOnline.
Föreningen kan söka Karatelyftet inom två övergripande områden:

 1. Inkludering av underrepresenterade grupper

Projektstödet ska användas för att bidra till att barn- och ungdomsidrotten blir mer jämlik genom att skapa möjlighet för underrepresenterade grupper att delta, leda och påverka sin idrott. Det innebär insatser för att ta bort olika former av hinder för delaktighet och insatser för att göra barn- och ungdomsidrotten mer självklar och välkomnande för de som idag inte är en del eller avviker mot idrottens normer. Projektstödet kan med fördel riktas till områden med föreningsidrottsliga- och socioekonomiska utmaningar

Karatelyftet beviljas för:

 • aktiviteter och projekt med syfte att göra föreningsmiljön mer inkluderande för underrepresenterade grupper av barn och ungdomar 7-25. (Saknade åldersgrupper, flickor, parakarate, socioekonomiskt utsatta, mångfald.)

 • att göra rekryteringsinsatser som riktar sig till underrepresenterade grupper.
  (Saknade åldersgrupper, flickor, parakarate, socioekonomiskt utsatta, mångfald.)

 

 1. Trygga och hållbara utvecklingsmiljöer

Idrottsrörelsens gemensamma målbild är en trygg och hållbar idrottsrörelse där alla barn och ungdomar får plats att idrotta utifrån sina villkor och där fler får ta del av positiva idrottsupplevelser över tid. Vägen dit går genom att varje förening såväl breddar som behåller sin medlemsgrupp och säkerställer trygga och inkluderande utvecklingsmiljöer som fokuserar på glädje och lärande snarare än på kortsiktiga resultat.

Utgångspunkten för det sökbara området är att många slutar idrotta redan i elvaårsåldern. Respektive förening bör identifiera sina utmaningar med att behålla barn och ungdomar i en specifik åldersgrupp. Stödet ska således bidra till att säkerställa att föreningsmiljöer för barn och ungdomar 7—25 år ska vara trygga och hållbara och fokusera på glädje och lärande snarare än på kortsiktiga resultat.

Karatelyftet beviljas för:

 • att utveckla föreningsmiljön så att den är trygg för barn och ungdomar
 • att utveckla eller implementera nya tränings- och tävlingsformer för målgruppen
 • köpa in material eller anpassa idrottsytor efter målgrupp med syfte att förändra den idrottsliga verksamheten
 • idrottsspecifika utbildningar - aktivitetsledarutbildningar inom ramen för SKF:s utbildningsutbud eller andra typer av kompetenshöjande mötesplatser riktade till aktivitetsledare (t.ex. via RF-SISU, seminarier inom stilorganisationer och dylikt.) 

Följande kan föreningen EJ söka för:

 • Läger. Läger är att betrakta som ordinarie verksamhet. Bidrag beviljas inte för att bekosta läger.
  Förtydligande: Seminarier med utbildare/instruktörer som innehåller teori med praktisk tillämpning, t.ex. inbjudna via stilorganisation för att lära ut nya tekniker, är inte att anse som läger utan utbildning och bör namnges som sådan i ansökan.

 • Material. Projektmedel får inte beviljas till inköp av material för ordinarie verksamhet. 

Förtydligande: Inköp ska tillföra något utöver ordinarie verksamhet, t.ex. köpa in utrustning till nya tävlingsgruppen som inte fanns tidigare eller komplettera utrustning för att tillgodose efterfrågad och nya former av träning, t.ex. säck, gymutrustning, kobudo-tillbehör.

 • Individuella kostnader. Projektmedel får inte användas för att täcka individers medlems- eller träningsavgifter.
  Förtydligande: bidrag för att täcka utbildningskostnader för att ge fler coachlicens i föreningen kan sökas, då detta syftar direkt till att skapa tryggare miljö för barn och unga. Kostnader för att ge fler nya tävlingslicenser i klubben för målgruppen 12-25 år kan sökas då det syftar till att utveckla eller implementera nya tränings- och tävlingsformer för målgruppen samt inkludera fler.

 
Vid frågor, kontakta Naja Rehn, This is a mailto link

Skribent: Sarah Wennerström Cedercrona
E-post: Adressen Gömd

Gilla oss på Facebook!

  

 Antidoping

Postadress:
Svenska Karateförbundet
Västmannagatan 68
113 25 Stockholm

Kontakt:
Tel: +46859760490, +46859760493
E-post: This is a mailto link