Utbildningsplattformen för Domare

01 OKT 2015 13:04
Under 2013 - 2014 har en ny utbildningsplattform, en kursplan samt en helt ny domarlicens, Judge-C, arbetats fram av DK och godkänts av Förbundsstyrelsen. Licensen omfattar både Kata & Kumite- licens som man tar under en tvådagars kurshelg.
  • Skapad: 01 OKT 2015 13:04

Nästa kurstillfälle är 29-30/11 i Stockholm, i samverkan med RIG-gymnasiet. Efter godkänt på kursen verifierar man sin licens i samband med en tävling, i skarpt läge vid ett senare tillfälle.

Bakgrund
Våra tävlingsarrangörer efterfrågar domare med både Kata- & Kumitelicens. I vår domarlista finns tyvärr ett ganska stort antal domare med bara en licens (främst Kata), dessa domare blir också sällan inbjudna att döma pga. att de just har bara en licens.
Åldersfördelningen bland våra domare speglar heller inte på något sätt åldern bland våra aktiva tävlande.
Generellt gäller en grundprincip, en domare är en domare och en tävlande är en tävlande vid ett specifikt arrangemang. DK har genom införandet av den nya licensen, Judge C, gjort ETT undantag från denna mycket viktiga princip. Genom det vill vi nå nya unga aktiva som är intresserade av att testa på domaruppdraget.

Ungdomar som nu är tävlingsaktiva eller alldeles nyligen varit aktiva på mattan.Undantaget från principen nämnd ovan är att JC får döma barn (lic. gäller för att döma barn 7-13år) under ett arrangemang och sedan själva tävla under samma tävling! Genom detta försöker vi alltså nå en ny grupp aktiva, unga och tävlingsintresserade som tidigare ofta lyst med sin frånvaro vid våra kurser.
För att förenkla och hålla kostnaden nere har vi beslutat att dessa nya JC- domare inte behöver skaffa full domaruniform, utan liksom för våra Distriktsdomare består deras uniform av svarta byxor / skor, visselpipa samt förbundets vita pikétröja eller vit kortärmad skjorta.
Genom att koprimera kursen till ett tillfälle, under en helg, då man vid samma kurs kan klara båda licenserna tillmötesgår vi tävlingsarrangörernas önskemål på bästa sätt.

Kursgenomförande

Dag 1:

Kumite i teori och praktik. Kumite- praktiken hålls med tävlande på mattan, dock inte i samband med en riktig tävling. Detta ger kursledaren möjlighet att mitt under en pågående match stoppa allt, gå in på mattan och tala med domarna, de tävlande och de andra kursdeltagarna för att analysera ett beslut eller en situation. Något man inte kan göra under en tävling. Detta tar också bort en stor del av det stressmoment som finns för nya domarkandidater att döma och examineras i ett skarpt läge, det är ok. att kanske göra fel, eller fråga direkt på mattan om man är osäker på något.
Dag 2:
Kata i teori och praktik. Då kursdeltagarna ibland får förklara varför man röstat på Aka / Ao för
kursledaren och inte minst de som utför Kata på mattan får här en direkt och omedelbar feedback på vad de presterat på matta, av de som vid ett senare
tillfälle kanske dömer deras Kata. Kursdeltagare är också i Karate-gi under Katakursen för att kunna jämföra olika stilar, diskutera olika principer på ett
praktiskt sätt.
Efter att man godkänts vid det teoretiska provet samt praktisk examination, vid några matcher, ska de som godkänts vid kursen verifiera
sin licens vid en tävling. Den som är mattchef / chefsdomare vid en tävling inte allt för lång tid efter kursen tittar på hur man dömer i skarpt läge och
rapportera sedan in till DK. Skulle man inte klara att bli godkänd får man vid ytterligare ett tävlingstillfälle chansen att verifiera sin licens.
De domare som idag redan har en licens deltar under den dag som ger en ny licens, samma sak om man väljer att försöka uppgradera bara en av sina licenser, t.ex. från Judge B Kumite till Judge A Kumite.  Alternativt under båda dagarna, för att uppgradera båda sina licenser. Dessa domare är också viktiga
vid våra kurser då de kan bidra med lite erfarenhet på mattan, de har redan dömt ett antal år och kan förhoppningsvis dela med av sina upplevelser till
våra nya domarkandidater.

Licenskrav
Kursdeltagare till Judge C licens skall vara lägst 16 år, genom intyg från sin förening visa att man varit träningsaktiv under minst 5 år. Vi har inget krav på någon bältesgrad för JC- licensen.
Konvertering av Judge C licens till Judge B licens kan ske via kursdeltagande vid ny kurs. Eller genom att man efter att samlat ihop minst 12 poäng i sin domarbok hos DK ansöker om att bli uppgraderad till JB. DK tar i varje enskilt fall ett beslut, efter att vid en tävling praktiskt bedömt om man godkänner en uppgaradering av licensen eller inte.
För att få licensen JB krävs också att man anskaffar full domaruniform, dvs. blå kavaj, ljusgrå byxor, vit kortärmad skjorta, visselpipa m.m. Det innebär också att man inte längre kan döma barntävlande på fm. för att sedan kunna tävla själv på em. Detta undantag gäller endast för våra Judge C domare!
Notera att vid alla kurstillfällen är redan lic. domare välkomna att delta kostnadsfritt, detta för att ges tillfälle att kompetensutveckla sig och uppdatera sina regelkunskaper. Likaså om man deltar under en dag för att uppgradera t.ex. sin Kumitelicens, så är man också välkommen att delta under Kata-delen utan kostnad i samma syfte.

Fördelar med nya licensen
Här listas några av fördelarna med den nya Judge C-licensen, främst riktad till nu tävlingsaktiva ungdomar;
- De lär sig regelverket mycket grundligt, vilket de har stor nytta av som tävlande.
- De lär sig taktiskt när / var man sak befinna sig på tatamin för att ge flertalet domare chansen att se de tekniker som utförs. Då de lärt sig se på tävling genom ”domarögon”.
- Ekonomisk så kostar deras tävlingsdeltagande (startavifter) inte något då denna summa kan täckas av deras domararvode, i och med att de kan döma och tävla vid samma tävling.
- De kan bli mer intressanta och värdefulla som ledare i den egna klubben, de kan regelverket, är oftast tävlingsaktiva och är inte sällan aktiva som hjälpinstruktörer i denna ålder.
Skribent: Sarah Wennerström

Arenavägen 55,7 tr